GAZUL TOXIC, INCOLOR ȘI FĂRĂ MIROS
          Monoxidul de carbon (CO) – „Gaz de Cahlă” GAZUL TOXIC, INCOLOR ȘI FĂRĂ MIROS

Voi aborda o temă foarte importantă și sensibilă pentru singuranța locuinței și a familiei tale. Te rog să citești cu atenție acest articol, pentru a fi informat din timp despre intoxicațiile cu monoxid de carbon – „ucigașul invizibil”, despre simptome de intoxicare și cum să acorzi primul ajutor persoanelor cu simptome de intoxicare cu CO. A nu se confunda CO cu CO2 (gazul expirat de oameni) sau metan (gazul de la aragaz).

 Compania SmartTronic Environment îți pune la dispoziție soluțiile de detectare a monoxidului de carbon pentru salvarea personelor din locuință. La detectarea monoxidului de carbon, sistemul inteligent în regim automat include alarma sonoră, închide robinetul la gaz, deschide fereastra și include ventilatorul de evacuare a gazelor din încăpere. Totodată, primești notificare la telefon despre incident și poți întreprinde măsuri de reparare a utilajului defect care a degajat acest gaz toxic, sau să acorzi primul ajutor persoanelor din locuință în caz de necesitate. Cu noi familia ta este în siguranță!

Ce este monoxidul de carbon (CO)?

Monoxidul de carbon este un gaz care se produce prin arderea incompletă a tuturor materialelor organice: lemn, butan, propan, gaze naturale, cărbuni naturali, benzină, petrol ș.a., indiferent dacă ea are loc într-un motor de automobil sau în instalaţiile de încălzire care funcţionează pe baza acestor combustibili. Intoxicaţiile cu monoxid de carbon apar adesea din cauza defecţiunilor la aparate de încălzire cu combustie, precum sobă, şemineu, aragaz, radiator cu petrol, grătare ori autovehicule care funcționează în încăperi închise. 

Ţineţi cont că simptomele intoxicaţiei cu monoxid de carbon sunt asemănătoare cu cele ale gripei. Dacă aveţi dureri de cap, ameţeli, stări de greaţă şi dureri în piept, nu vă grăbiţi să beţi un ceai şi să luaţi medicamente. Verificaţi mai întâi dacă stările de rău dispar sau nu la aer curat. Dacă vă simţiţi rău doar în casă (sau în alt mediu închis), verificaţi instalaţia de gaze sau autovehiculul din garaj (mașinile hybrid deseori sunt uitate în modul Auto și la descărcarea acumulatoarelor motorul se pornește pentru a reîncărca bateriile). Este de ajuns câteva minute de expunere pentru a suferi un atac cerebral, infarct, pierderea memoriei şi, în cele din urmă, deces. Este un gaz foarte toxic, deoarece atacă hemoglobina din sânge prin eliminarea oxigenului, astfel persoana murind prin asfixiere.

În lipsa oxigenului, cele mai sensibile sunt sistemul nervos şi inima. Timpul în care omul moare este determinat de concentrația de monoxid de carbon din oxigen:

  • 0.1% — omul moare într-o oră,
  • 1%    — omul moare în 15 minute,
  • 10%  — omul moare imediat.

Ce acțiuni pot preveni intoxicarea cu monoxid de carbon?

  • Instalarea unui sistem de detectare a monoxidului de carbon și ventilarea automată a locuinței.
  • Toate instalaţiile trebuie să fie verificate cu regularitate de un specialist.
  • Dacă flacăra de la aragaz nu mai este albăstruie şi devine galbenă, atunci trebuie să fiţi atenţi deoarece nu are loc o ardere normală şi este posibil să apară emisii de monoxid de carbon.
  • Să nu fiţi niciodată neglijenţi când utilizaţi instalaţii care pot produce emisii de monoxid de carbon.

Primul ajutor în caz de intoxicaţie cu monoxid de carbon:

  • Dacă o persoană se otrăvește cu monoxid de carbon, este absolut necesar să i se administreze imediat oxigen şi să fie ajutată să respire, altfel se asfixiază din motiv că nu ajunge suficient oxigen la creier.
  • Scoaterea persoanei din camera expusă (fără ca persoana care asigură ajutorul să se expună la pericol).
  • Aerisirea imediată a încăperii prin deschiderea uşilor şi ferestrelor.
  • Apelarea la echipele de intervenţie la 112; se specifică despre ce fel de intoxicaţie este vorba pentru ca asistenții medicali să aducă şi un aparat de respirat cu oxigen, oxigenul fiind singurul antidot pentru intoxicaţia cu monoxid de carbon.
  • Masarea cardiacă a persoanei afectate (defibrilarea în cazul în care se dispune de echipamentul adecvat).
  • Aport de aer cât mai rapid posibil, prin respiraţie artificială.
  • Să nu intrați în încăpere decât după ce o persoană autorizată a stabilit şi îndepărtat cauza care a determinat degajarea de monoxid de carbon.

Aveți grijă de siguranța familiei dvs. Apelați la profesioniști. Construiți inteligent cu SmartTronic!

Cu respect,

Meșina Valeriu

Fondator SmartTronic Environment - licențiat în automatizarea locuințelor

Completati formularul

Completează formularul
×